Wethouders, waarachtige (ver)leiders

Dertien wethouders die in de periode 2010-2014 voor het eerst wethouder zijn, laten zich in de eerste helft van deze collegeperiode interviewen over hun ervaringen als beginnend wethouder.
Zomer 2017 zoekt Petra Habets hen opnieuw op en confronteert hen met hun ontboezemingen uit het eerste gesprek. Sommigen zijn nog steeds wethouder, anderen zijn door uiteenlopende omstandigheden geen wethouder meer.
Hun achtergronden zijn heel verschillend, maar verrassend genoeg liepen en lopen ze vaak tegen dezelfde dingen aan, waarover ze op openhartige wijze vertellen.

Petra Habets doet promotieonderzoek naar wethouders en is dit interviewproject gestart omdat ze in haar adviespraktijk soms eenzame wethouders ziet worstelen in oncollegiale colleges, met veeleisende fracties, waarbij ze voor hun succes afhankelijk zijn van eigengereide ambtenaren in een weerbarstige buitenwereld.
Met dit boek beoogt ze de nieuwsgierigheid te bevredigen van wethouders die willen lezen hoe hun collega’s elders dit beroep ervaren. Verder wil ze beginnende wethouders praktische tips geven en het thuisfront een inkijkje bieden in de praktijk, die ook het privéleven raakt. Tot slot beoogt dit boek te helpen bij de afweging en voorbereiding van diegenen die overwegen wethouder te worden.

Het boek werd woensdag 22 november 2017 aangeboden aan de voorzitter van de wethoudersvereniging, mevrouw Joyce Langenacker, wethouder in de gemeente Haarlem, tijdens het jaarlijkse congres van de wethoudersvereniging in Fort Voordorp in Utrecht.

‘Wethouders, waarachtige (ver)leiders’ door Petra Habets, ISBN 978-94-92870-00-1 is te verkrijgen in de boekhandel.


Recensies

Inmiddels zijn er drie recensies verschenen, te weten in Binnenlands Bestuur van 22 december 2017in VNG Magazine van 1 december 2017

      
‚Äčen in het Burgemeestersblad van december 2017